Glukoza jest cukrem, najbardziej obfitym w cukry w przyrodzie i jest najważniejszym źródłem energii dla ludzi. Nasz organizm jest w stanie pozyskiwać glukoza, a zatem energię, z białek, lipidów, a w szczególności z zaburzenia tolerancji węglowodanów, które są głównym źródłem.
W rzeczywistości węglowodany są najliczniejszymi cząsteczkami na ziemi, a ich utlenianie jest głównym sposobem wytwarzania energii w większości naszych komórek. Dodatkowo cukier ten jest związany z poziomem cukru. W rzeczywistości oznacza to stężenie obecność glukozy we krwi.
Co to jest glukoza?
Jest to monosacharyd (z greckiego „monos” = pojedynczy i „saccharon” = cukier), cukier, który nie może być podzielony na coś prostszego, ale może być połączony z innymi cukrami prostymi, tworząc cukry złożone.
Proste węglowodany są tym, co zwykle nazywamy „cukrami” i obejmują:
- monosacharydy: glukoza, galaktoza, fruktoza.
- disacharydy: sacharoza, laktoza, maltoza.
- oligosacharydy: maltodekstryna.
Kiedy jesteśmy w stanie wykorzystać je bezpośrednio do celów energetycznych, można je zdefiniować jako proste dostępne węglowodany.
W stanie czystym jest krystalicznym i prawidłowego funkcjonowania bezbarwnym ciałem stałym jej stężenia glukozy we krwi, zdolnym do rozpuszczania się w wodzie i o charakterystycznym słodkim smaku wzrost aktywności adrenaliny. Można go znaleźć jako taki w żywności, ale nawet jeśli nie znajdziemy go jako takiego w żywności częstsze oddawanie moczu, jesteśmy w stanie go zsyntetyzować wywołać wzrost stężenia glukozy. W rzeczywistości jest to podstawowa forma podstawowym źródłem energii dla naszych komórek i jest w stanie krążyć we krwi, aby być w stanie przynieść energię do wszystkich części ciała.
Wśród cukrów jest najbardziej rozpowszechniony w przyrodzie, zarówno w stanie wolnym, na przykład w owocach i miodach doustne leki przeciwcukrzycowe, jak i w połączeniu z innymi cukrami i węglowodanami. Na przykład cukier stołowy, zwany sacharozą, powstaje w wyniku połączenia glukozy z innym monosacharydem, fruktozą.
Rola glukozy w organizmie człowieka
Głównym zadaniem glukoza jest być najważniejszym źródłem podstawowe źródło energii dla organizmów żywych niedobór glukozy. Wystarczy pomyśleć, że sam centralny układ nerwowy zużywa około 180 g glukozy dziennie. Czerwone krwinki i rdzeń nadczynności kory nadnerczy również zużywają wyłącznie glukozę.
Organizm ludzki ma szereg fizjologicznych mechanizmów regulacji, aby utrzymać poziom glikemii w stosunkowo stałym „zakresie” (od 70 do 100 mg na czczo ), niezależnie od ilości spożywanych węglowodanów. Jeśli produkcja glukozy przekracza natychmiastowe potrzeby oznaczenie stężenia glukozy, część tego pierwiastka jest magazynowana w postaci glikogenu mięśni szkieletowych w wątrobie i mięśniach zewnętrznej warstwie nadnerczy, jako szybka rezerwa energetyczna w razie potrzeby.
Jeśli cukru we podstawowe badanie krwi wykonuje ma tendencję do spadku nieprawidłowym leczeniem, bierze udział glukagon, hormon tarczycy wytwarzany przez komórki alfa wysepek Langerhansa w trzustce, który poprzez wiązanie się z receptorami na hepatocytach aktywuje degradację glikogenu (glikogenolizę wątrobową), umożliwiając uwalnianie glukozy.
Glukoza – norma, czyli jaki powinien być prawidłowy poziom cukru
Poziom glukozy („cukru”, mierzony w mg / dL) we krwi zmienia się w ciągu 24 godzin i zależy od tego, kiedy, co i ile zjadłeś, ale także od praktykowanej aktywności fizycznej i wielu innych drobnych czynników.
Norma cukru we krwi u osób dorosłych
Prawidłowy niski poziom cukru (glukozy) we krwi u zdrowej osoby dorosłej bez cukrzycy zależy od tego niski poziom glukozy, kiedy i w jaki sposób należy badać cukru.
Poniższe informacje opisują prawidłowe stężenie glukozy we krwi przed posiłkiem i po posiłku oraz zalecane poziomy HbA1c i hemoglobiny A1c dla osób z rozwoju choroby nazywanej cukrzycą i bez cukrzycy.
Jeśli pacjent ma cukrzycę, zaleca się skonsultowanie się z lekarzem w celu ustalenia odpowiednich wartości docelowych poziom glukozy we krwi w zależności od wieku, ciężkości stanu zdrowia, przyjmowanych leków i ogólnego stanu zdrowia.
Prawidłowy poziom cukru we krwi u osób starszych
Prawidłowy poziom cukru u 50 latka. W wieku przed 50 lat prawidłowy poziom glukozy we krwi nie powinien przekraczać 140 mg / dL. Tymczasem normalny poziom u 50-latka nie różni się zbytnio wysokie stężenie glukozy, ale maksymalny rozmiar wynosi 150 mg / dL.
Norma cukru po 60 roku życia. W przeciwieństwie do wieku 60 lat, norma cukru po 60 roku życia, maksymalny prawidłowy poziomu glukozy we krwi wynosi 160 mg / dL.
Prawidłowy poziom cukru u 70 latka. Prawidłowy zakres stężenia cukru wynosi od 70 do 130 mg/dL przed posiłkiem. Amerykańskie Stowarzyszenie Diabetologiczne zaleca seniorom dwukrotnym oznaczeniu poziom glukozy we krwi poniżej 180 mg/dL dwie godziny po jedzeniu przyspieszone tętno. Nie każdy senior ma takie same potrzeby opieki niski poziomu glukozy, co oznacza, że nie wszyscy potrzebują tego samego rodzaju opieki domowej.
Podwyższona glukoza – przyczyny
Główną przyczyną hiperglikemii jest niewątpliwie cukrzyca podwyższony poziom glukozy, tak bardzo, że jest uważana za kryterium diagnozowania choroby. Hiperglikemia w cukrzyca diagnozowana jest spowodowana przez przedawkowanie insuliny jest produkowany w niewystarczających ilościach przez trzustkę lub nie działa prawidłowo nieprawidłowa tolerancja glukozy. Insulina jest hormon wzrostu, który reguluje wprowadzanie glukozy do komórek organizmu zwiększona aktywność hormonów tarczycy i w ten sposób obniża jej poziom we krwi żylnej.
U osób z powikłanie cukrzycy, które są na odpowiedniej terapii, poziomu glukozy we krwi może wzrosnąć w niektórych warunkach możliwe przyczyny odchyleń, które obejmują:
- hormon stresu, częste oddawanie moczu, niedoczynność przysadki, zaburzenia neurologiczne
- choroba, nawet zwykłe przeziębienie, chorobami układu sercowo naczyniowego, nadciśnienie tętnicze, chorobach wątroby, choroby trzustki, chorobami tarczycy, schorzeniami trzustki, chorobami nadnerczy
- nadmierne spożycie pokarmu, wzmożone pragnienie, uczucie senności
- ogólne osłabienie organizmu słabe ćwiczenia, zespołem policystycznych jajników
- odwodnienie, wzrost masy ciała, szklance wody
- pominięcie dawki leku przeciwcukrzycowego lub przyjęcie niewłaściwej dawki, niedoboru insuliny
- przyjmowanie zbyt dużej ilości leków w celu podniesienia poziomu cukru(w przypadku epizodu nasilać hipoglikemię)
- przyjmowanie leków steroidowych
Sporadyczne epizody hiperglikemii mogą również wystąpić u dzieci i młodych dorosłych podczas szczytowego wzrostu.
Badanie glukozy – jak się przygotować?
Jeśli pacjent źle się czuje lub przyjmuje leki test obciążenia glukozą w dniach poprzedzających badanie glukozy, ważne jest, aby poinformować o tym lekarza podstawowych badań krwi wykonywanych, ponieważ mogą one wpływać na wyniki badań trakcie leczenia steroidami. Aktywność fizyczna i sportowa wpływa również na poziomu glukozy we krwi, dlatego dobrze jest poinformować o tym lekarza.
W ciągu ośmiu godzin poprzedzających dzień badania glukozy zaleca się intensywnego wysiłku fizycznego, aby nie pić ani nie jeść. Czasami ten post jest po prostu wykonywany w nocy wygląda badanie glukozy, aby egzamin można było zrobić następnego dnia rano.
Wyniki badania poziomu cukru we krwi na czczo wrócą jako liczba:
- 99 mg / dL lub niższe: jest to normalne stężenie cukru we krwi na czczo.
- 100-125 mg/dL: poziom we krwi na czczo w tym zakresie zazwyczaj wskazuje na stan przedcukrzycowy. Oznacza to, że jej stężenie cukrów prostych jest większe niż zwykle poziom glukozy uwalnianiem insuliny, ale nie na tyle duże, aby można je było zaliczyć do cukrzycy.
- 126 mg / dL lub więcej: oznacza to wysoki badaniu glukoza we krwi badania glukozy, główny objaw cukrzycy.
Jeśli pacjent ma wysoki poziomu glukozy we krwi na czczo krwi pacjenta ostatniego posiłku, lekarz może powtórzyć test, aby się upewnić. Jeśli badanie glukozy wykaże, że masz przedcukrzycowe, twój lekarz zaleci powtarzanie badania poziomu cukru na czczo co rok lub dwa. Wyniki pomogą Ci wiedzieć, czy postępujesz do cukrzycy typu 2.