Dieta cukrzycowa – co wolno, a co nie wolno jeść? Jadłospis na 7 dni

Cukrzyca jest przewlekła, która dotyka miliony ludzi na całym świecie. Jest to najczęstszy przewlekły w dzisiejszym przewlekłą chorobą nerek świecie zachodnim. We Francji ponad 3,3 miliona ludzi cierpi na cukrzycę. Najczęstszą postacią jest cukrzyca typu 2 cukrzyca tłuszczowa.

Chociaż często, cukrzyca typu 2 jest trudne do diecie cukrzycowej wykrycia. Lekarz może wykryć cukrzycę, badając kroplę krwi. Dieta cukrzycowa jest z pewnością różni się od innych stężenie glukozy diet, ponieważ musi zawierać mniej cukru i tłuszczu, i przestrzegać regularne spożywanie posiłków pewnych zasad i ograniczeń zawsze doradzać wybór cukrzycę dieta cukrzycowa odpowiedniej diety diety cukrzycowej cukrzycy, ponieważ jedzenie dobrze pomaga znacznie w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi i zapobieganie możliwym powikłaniom.

Oferujemy cukrzycy dieta cukrzycowa w tym artykule kilka przykładów diet dla diabetyków oprócz serii podstawowych porad i instrukcji, diecie cukrzycowej tłuszcze które wszyscy diabetycy powinni wiedzieć. Ważne jest, aby osoby z produkty przeciwwskazane cukrzycą produkty zbożowe kontrolowały spożycie substancji węglowodanowych, aby utrzymać zdrowsze obciążenie wagą i błonnika pokarmowego nie popadać w ryzyko nasiona roślin strączkowych powikłań.

Rzeczywiście, węglowodany można znaleźć w wielu produktach spożywczych, redukcja masy ciała niekoniecznie w postaci glukozy, ale także w aktywność fizyczna postaci skrobi, dietę cukrzycową fruktozy, laktozy itp. Pytanie brzmi teraz jaka tłuszcze zwierzęce jest idealna porcja węglowodanów w diecie cukrzycowej ?

Dieta cukrzycowa – co wolno jeść?

41Pierwszy jest spowodowany błonnik pokarmowy brakiem wydzielania insuliny przez trzustkę, podczas gdy drugi jest spowodowany niewłaściwym wykorzystaniem insuliny przez komórki organizmu. We Francji ogólną częstość występowania cukrzycy oszacowano na 5% populacji w 2016 r., zauważa Inserm. Cukrzyca typu 2 odpowiada 90% przypadków .

W przeciwieństwie do cukrzyków typu 1 ciśnienia tętniczego krwi leczeniu cukrzycy ciśnienia tętniczego krw, którzy muszą wstrzykiwać insulinę przez całe życie, cukrzycy typu 2 mogą poprawić dzienne zapotrzebowanie swój stan i obniżyć poziom cukru we krwi, zmieniając nawyki żywieniowe i tracąc na wadze. Co można jeść z cukrzycą ?

Odpowiedź brzmi 50% dziennego zapotrzebowania kalorycznego, co oznacza, że będziesz potrzebować jednonienasycone kwasy tłuszczowe prawie 200g produkty zbożowe pełnoziarniste węglowodanów dziennie, jeśli twoja zalecana dzienna porcja przykładowy jadłospis wynosi 1600 kalorii.

Czy niektóre produkty spożywcze są zabronione? Jak indeks glikemiczny produktów najlepiej zrównoważyć poziom cukru we krwi poprzez dietę? Zalecamy jedzenie chleba z odrobiną masła, ponieważ tłuszcz spowalnia wchłanianie płatki owsiane węglowodanów, a co za tym idzie szybki wysokim indeksie glikemicznym wzrost poziomu cukru we krwi-podkreśla spożycie owoców diabetolog.

Jeśli chleb jest biały, lepiej unikać dżemu, ale węglowodany złożone stężenia glukozy można zmieniać przyjemności: szynka, ser , nadciśnienia tętniczego nabiał, egg as źródło białka. „Osoby przyjmujące leki przeciwcukrzycowe powinny zjeść średnim indeksie glikemicznym śniadanie, dietetyk dieta w przeciwnym razie istnieje ryzyko wystąpienia hipoglikemii pod koniec rekomendacje postępowania dietetycznego ranka. I konieczności indeks osób chorujących glikemiczny produktów wielokrotnego przyjmowania cukru,

Dieta cukrzycowa – czego nie wolno jeść?

42Dlatego nie ma żywności, której należy unikać, ale należy monitorować spożywanie żywności o wysokim indeksie produkty.

Mleczne glikemicznym, czyli która szybko podnosi poziom cukru we krwi. Indeks glikemiczny GI porównuje porcje żywności, które zawierają tę poziom aktywności fizycznej samą wagę węglowodanów, w oparciu o ich zdolność do podnoszenia poziomu cukru we niskim indeksem glikemicznym krwi glikemii. Wskazuje, jak szybko glukoza w żywności dostaje się do krwi.

  • Punktem odniesienia jest glukoza o IG 100.
  • Żywność jest podzielona na trzy kategorie według indeksu glikemicznego IG.
  • Niski GI (55 lub mniej)
  • Umiarkowany (od 56 do 69)
  • Wysoki GI (70 i więcej)
  • Żywność może mieć różne IG w zależności od tego, czy jest surowa, czy gotowana, na przykład marchew, która surowa ma IG 16, a gotowana ma IG 90.
  • Czas gotowania może również wpływać na IG.
  • Makaron pełnoziarnisty al dente ma IG 40, który może wzrosnąć do 65, jeśli rozgotowany.

W przypadku chleba IG różni się w zależności cukrzyca insulinozależna od użytej mąki . Im mniej wyrafinowane, tym więcej błonnika i niższy IG. Na przykład chleb kanapkowy ma IG 75, podczas gdy pojedynczy chleb może mieć IG 65.

Dieta cukrzycowa, a typ cukrzycy

43Cukrzyca, która dotyka 8,5% populacji świata nadciśnienie tętnicze i która jest zdefiniowana przez stan przewlekłej hiperglikemii .

Cukrzyca Typu 1

Jest to spowodowane zniszczeniem komórek trzustki, odpowiedzialnych za wydzielanie insuliny, przez komórki układu ich spożycie odpornościowego. Może wystąpić cukrzyca typu 1, wymagająca regularnych wstrzyknięć insuliny w celu zastąpienia funkcji trzustki. Stanowi od 10 do 15% składników pokarmowych przypadków cukrzycy.

Cukrzyca typu 2

Ten typ cukrzycy zwykle pojawia się u osób z nadwagą lub otyłością, w wieku 40 lat lub więcej, i często w wywiadzie spadek masy ciała rodzinnym cukrzycy. Wynika to z odporności organizmu na insulinę, spowodowanej tłuszczem w jamie brzusznej. W rezultacie spożywany cukier nie stopy cukrzycowej udaje się już dostać do komórek i pozostaje we krwi, powodując hiperglikemię.

Leczenie rozpoczyna się doustnymi lekami daje uczucie sytości przeciwcukrzycowymi i może prowadzić do zastrzyków insuliny, jeśli cukrzyca nie jest już zrównoważona lub gdy czynność nerek słabnie. Około 90% osób przetwory mleczne
z cukrzycą jest typu 2.

Cukrzyca ciężarnych

Występuje tylko w czasie ciąży i znika po zbilansowanej diety urodzeniu dziecka. Z drugiej strony, przyszła matka może potem rozwinąć cukrzycę typu 2. Kilka czynników zwiększa ryzyko zachorowania na tę cukrzycę nadwaga przed ciążą , pochodzenie etniczne, historia rodzinna cukrzycy typu 2. Przyszła matka będzie musiała przyjmować zastrzyki insuliny aż do narodzin dziecka.

Słyszałeś o innych przyszłych mamach, jego spożycie które oblały test. Ty też? Cukrzyca ciążowa (GDM), która według Międzynarodowej Fundacji diabetologicznej dotyka 1 na 7 urodzeń, jest zawierają węglowodanów formą cukrzycy, która rozwija się u kobiet po nadmierną masą ciała raz pierwszy w czasie ciąży.

Podobnie jak cukrzyca typu 2, dzieje się tak, diecie osoby gdy organizm nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny lub nie może dobrze jej używać, aby regulować poziom glukozy cukru we krwi. Zasadniczo kończy się to zbyt dużą ilością cukru we krwi.

Cukrzyca ciężarnych może powodować strach, rozczarowanie i dezorientację w czasie ciąży. Zanim wpadniesz w panikę, wiedz, że jeśli ją rozwiniesz, to nie twoja wina! Ponadto, to nie cukrzyca może powodować długotrwałe powikłania dla Ciebie i Twojego dziecka, ale raczej niekontrolowane składników mineralnych wysokie poziomy glukozy we krwi-które lekarz może pomóc w zarządzaniu.

Dieta cukrzycowa – jadłospis tygodniowy

44Należy pamiętać o znaczeniu zróżnicowanej indeks glikemiczny wpływa diety, a przede wszystkim bez zakazów ! Wskazane jest jednak ograniczenie spożycia produktów słodkich, słonych i tłustych, w celu ochrony przed występowaniem chorób sercowo-naczyniowych. Musi zapewnić płatki kukurydziane wystarczającą ilość żywności o niskim indeksie glikemicznym i błonniku, aby utrzymać stabilny poziom cukru we krwi.

Czynniki wpływające na wybory składniki mineralne żywieniowe osób chorych na cukrzycę to równoważenie spożycia węglowodanów z poziomem aktywności oraz stosowaniem insuliny i innych leków spożywanie dużej ilości błonnika, aby pomóc w zarządzaniu poziomem cukru we jogurtem naturalnym krwi i zmniejszyć ryzyko wysokiego poziomu cholesterolu, przyrostu masy ciała.

Chorób układu krążenia i innych problemów zdrowotnych ograniczenie przetworzonych węglowodanów i żywności z dodatkiem cukrów-takich jak cukierki, ciastka i napoje gazowane tabela indeksu glikemicznego które są bardziej prawdopodobne, że spowodują skok cukru niż na przykład produkty pełnoziarniste i warzywa

Zrozumienie, w jaki sposób wybory daje żywieniowe mogą wpływać na powikłania cukrzycy, na przykład fakt, że sól zwiększa ryzyko wysokiego ciśnienia krwi kontrolowanie wagi, ponieważ naturalny nabiał może to pomóc osobie zarządzać rozwojem cukrzycy i jej powikłań biorąc pod uwagę skomponowana dieta indywidualne plany leczenia, które będą zawierać zalecenia lekarza lub dietetyka.

Idealny plan posiłków dla niskim stopniu przetworzenia cukrzycy oferuje menu na owoce suszone trzy naczyń krwionośnych posiłki dziennie oraz przekąski. Dwa 7-dniowe plany chude mięso posiłków poniżej, oparte na kaloriach 1,200 i 1,600 dobrana dieta dziennie, zapewniają maksymalnie 3 porcje zdrowych, przewodzie pokarmowym wysokowłóknistych węglowodanów podczas każdego posiłku lub przekąski.

Dodaj komentarz