Indeks glikemiczny – tabela, produkty, niski i wysoki indeks glikemiczny – co to znaczy?

Indeks składników odżywczych glikemiczny pozwala indeks glikemiczny ig odróżnić wolniej działające dobre węglowodany od szybszych złe węglowodany indeks glikemiczny produktów. Możesz go używać przykładowe produkty do precyzyjnego liczenia węglowodanów średnim indeksie glikemicznym i utrzymywania poziomu cukru we krwi na stałym poziomie to liczba łagodne zwiększanie glikemii.

To daje wyobrażenie o tym, jak szybko organizm ładunek glikemiczny przekształca węglowodany morele suszone w żywności w glukozę ładunek glikemiczny. Dwa pokarmy o tej samej ilości węglowodanów mogą mieć kasza jaglana różne numery indeksu mniejsza liczba stężenie glukozy, tym mniejszy groszek zielony wpływ pokarmu niższy indeks glikemiczny na poziom cukru we krwi.

Co to jest indeks glikemiczny? Tabela

Co to jest indeks glikemiczny TabelaWykres (IG) pokazuje jego indeks glikemiczny, jak bardzo i jak szybko żywność makaron sojowy zawierająca węglowodany podnosi których indeks glikemiczny poziom cukru we krwi. Im mniejszy wpływ ryż brązowy pokarmu na IG niski indeks glikemiczny produkty, tym mniejszy wpływ na stężenie cukru we krwi wyższy indeks glikemiczny. Standaryzowany waha się od 0 do 100.

Żywność o zerowej ziemniaki gotowane glikemii-te bez kasza gryczana węglowodanów-obejmują stężenia glukozy we krwi produkty takie jak mięso, ryby i oleje. Czysty cukier ma indeks glikemiczny 100. Żywność o mleko sojowe niskiej glikemii ma ładunek glikemiczny stężenia glukozy we krwi 55 lub niższy i obejmuje dziki ryż większość owoców i warzyw, fasolę, nabiał pojęcie ładunku glikemicznego i niektóre ziarna.

Pokarmy takie jak banany białe pieczywo, rodzynki i słodkie ziemniaki indeks glikemiczny potraw są uważane za pokarmy o średniej glikemii wafle ryżowe i są klasyfikowane wysokim ig między 56 a 69. Produkty mleko skondensowane o wysokiej glikemii są klasyfikowane na wysokim ig 70 i powyżej i obejmują cukier chude mięso stołowy, lody i inne mocno przetworzone produkty poziom glukozy spożywcze orzeszki ziemne, które są bogate w kalorie ziemniaki pieczone i tłuszcze.

Niski indeks glikemiczny

Dieta o może pomóc w kasza manna utrzymaniu utraty wagi zwiększa wzrost stężenia glukozy ryzyko piersi, prostaty mleczna czekolada, jelita grubego sok z marchwi i trzustki dieta o wysokim tabela indeksu glikemicznego zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i układu krążenia.

Czynniki takie jak rozmiar chleb żytni, Tekstura, lepkość tarcie wewnętrzne tabela indeksu glikemicznego lub grubość i dojrzałość al dente żywności wpływają na jej IG produkty o niskim indeksie. Na przykład, chociaż zarówno Dojrzałe, jak i niedojrzałe jogurt naturalny banany mają niski IG (poniżej 55) makaron ryżowy, niedojrzały banan może mieć IG 30 spożyciu produktów, podczas gdy dojrzały banan ma IG 51.

Tłuszcz sok jabłkowy, białko, rozpuszczalny błonnik, fruktoza węglowodan średni ładunek glikemiczny występujący w ryż biały owocach i miodzie i laktoza węglowodan płatki kukurydziane zawarty w mleku również produkty o niskim indeksie glikemicznym ogólnie obniżają reakcję glikemiczną żywności. Tłuste i kwaśne pokarmy takie jak ocet, sok z cytryny lub kwaśne dieta niski indeks glikemiczny owoce spowalniają wartości indeksu glikemicznego tempo opróżniania żołądka i spowalniają trawienie, co skutkuje niższym IG.

Wysoki indeks glikemiczny

Mówiąc najprościej, jest miarą tego, jak szybko wchłanianie glukozy
pokarm powoduje wzrost poziomu cukru we krwi ig co to. Miara klasyfikuje produkty spożywcze żywność w skali od 0 do 100. Pokarmy o wysokim indeksie indeks glikemiczny produktu glikemicznym lub IG są szybko trawione i daktyle suszone wchłaniane, powodując szybki wzrost poziomu cukru we krwi.

Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym (IG) szybko wartość indeksu glikemicznego podnoszą we krwi i mogą powodować problemy zdrowotne indeks glikemiczny oblicza, jeśli ktoś zje ich zbyt wiele dieta z niskim indeksem glikemicznym. Spożywanie diety o niskim IG może pomóc w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy i układu krążenia opakowaniach produktów spożywczych. Osoba może również zarządzać swoją cukier indeks glikemiczny wagę z niskim IG diety.

W ramach ogólnego wysokie ig podejścia zdrowego odżywiania stopień dojrzałości owoców diety może wpływać na zdrowie na różne sposoby chleb pszenny. Niektóre z najnowszych badań sugerują, może pomóc przewodzie pokarmowym w utrzymaniu utraty wagi zwiększa ryzyko piersi, prostaty, jelita grubego i trzustki.

Jak obliczyć indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny lub to metoda sortowania postaci czystej glukozy żywności od 0 do 100 w zależności od tego co ma niski indeks glikemiczny, jak wpływają one na we krwi co ma wysoki indeks glikemiczny. Wyższy GIs oznacza pokarmy, które powodują średnim ig wzrost stężenia cukru we krwi wyższy i szybszy niż pokarmy o niższym GIs.

Cukrzycy typu 1 i 2 mogą cukier trzcinowy czerpać korzyści ze spożywania produkty o wysokim indeksie diet o niskim IG, ponieważ pomagają kontrolować charakteryzuje kaloryczności produktu we krwi i poziom insuliny sok pomidorowy, a także mogą zmniejszać oporność tabeli indeksu glikemicznego na insulinę zdrowa dieta. Wartości IG wielu tabela kalorii i indeks glikemiczny produktów spożywczych prawidłową gospodarkę węglowodanową zostały naukowo określone i zarejestrowane oleje roślinne, więc obliczanie IG posiłku jest proste Co to jest indeks glikemiczny i jaki ma związek z odchudzaniem?.

Krok 1

Określ, ile węglowodanów znajduje się w każdej porcji posiłku metabolizm węglowodanów. Na przykład rozważ śniadanie z płatków owsianych ilość węglowodanów i szklankę 8 uncji soku pomarańczowego. Jedna paczka wysoki ładunek glikemiczny błyskawicznych płatków owsianych zawiera 22 gramy węglowodanów, a 8 uncji soku pomarańczowego ma 26 gramów węglowodanów.

Krok 2

Określ proporcję węglowodanów, które każdy składnik posiłku choroby układu sercowo naczyniowego dodaje do posiłku przykładowy jadłospis. Podziel całkowite gramy węglowodanów przez liczbę gramów wnoszonych przez poszczególne składniki, aby znaleźć proporcję węglowodanów dla danego składnika formy skrobi obecnej. Na przykład w posiłku z soku pomarańczowego i płatków owsianych jest 48 gramów węglowodanów. Podziel 22 gramy przez 48 gramów, aby określić, że proporcja węglowodanów z płatków owsianych wynosi 0,46, a proporcja węglowodanów z soku pomarańczowego wynosi 0,54.

Krok 3

Należy pomnożyć proporcje składników posiłku przez makaron kukurydziany bezglutenowy określony z góry IG tego składnika. GIs poszczególnych produktów spożywczych można znaleźć w internetowej bazie danych rośliny strączkowe GI lub w tabeli opublikowanej przez IG płatków owsianych wynosi 83. Pomnóż 0,46 Przez 83, aby otrzymać 38,18. W dany produkt przypadku soku pomarańczowego pomnóż 0,54 Przez IG z 46, aby uzyskać 24,84.

Krok 4

Dodaj wyniki kroku 3 razem. W tym przykładzie dodaj 38.18 i 24.84, aby uzyskać stopień rozdrobnienia produktu sumę 63.02, która jest całkowitym indeksem glikemicznym posiłku.

Produkty z niskim indeksem glikemicznym

Produkty z niskim indeksem glikemicznymNiski GI: zielone warzywa, większość owoców, surowa marchew rodzaju węglowodanów zawartych, fasola, ciecierzyca, soczewica i otręby płatki śniadaniowe leczeniu dietetycznym cukrzycy. Żywność o niskim IG obejmuje większość owoców i warzyw, całe lub minimalnie przetworzone ziarna, fasolę, makarony, niskotłuszczowe stosowanie diety
produkty mleczne i orzechy.

Żywność o IG od 56 do 69 należy do kategorii żywności o umiarkowanym IG. Należą do nich ziemniaki, biały ryż, kukurydza, kuskus i płatki śniadaniowe, takie jak mini-pszenica i śmietana z pszenicy.Ogólnie rzecz biorąc, jednoczesne spożywanie produktów o niskim i wysokim indeksie glikemicznym powoduje „uśrednianie”.

Jest to ważne, ponieważ większość żywności jest spożywana jako zbilansowanej diety
część posiłku, co wpływa na wartość IG żywności. Na przykład płatki owsiane spożywanie płatków kukurydzianych (pokarm o wyższym IG) z mlekiem (pokarm o niższym IG) zmniejszy ogólny wpływ płatków kukurydzianych znajomość indeksu glikemicznego i mączki mlecznej składników pokarmowych na poziom glukozy we krwi.

Dieta o niskim indeksie glikemicznym

Dieta o niskim indeksie glikemicznymDieta o niskim indeksie glikemicznym (gi) opiera się na koncepcji (gi). Badania wykazały, że może powodować utratę masy ciała, obniżać we krwi oraz zmniejszać ryzyko wystąpienia produkty żywnościowe cukrzycy typu 2 i serca.

Jednak sposób, w jaki klasyfikuje żywność, został skrytykowany za to, że jest niewiarygodny i nie odzwierciedla ogólnej zdrowotności żywności. Ten artykuł zawiera szczegółowy przegląd diety o niskim IG, w tym co to jest, jak go przestrzegać oraz jego zalety i IG żywności lub posiłku wpływa wiele czynników, w tym rodzaj cukru, który zawiera, struktura skrobi sok pomarańczowy, sposób gotowania i poziom dojrzałości.

Dodaj komentarz