Nasze statystyki:
  • zarejestrowani użytkownicy:2141
  • produkty:3643
  • zabiegi:149
  • firmy:108
  • porady ekspertów:976
  • komentarze:19611

Komentarze i recenzje:

Ocena użytkowników:

Brak ocen.

ALINESS Methylo Folian 5-MTHF 600 µg 100 kapsułek VEGE

Przeznaczenie:

Marka:


Składniki: substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna, L-metylofolian wapnia 5-MTHF  (sól glukozaminy), substancja glazurująca (otoczka kapsułki): hydroksypropylometyloceluloza.

Zalecane spożycie: 1 kapsułka dziennie, w trakcie posiłku.

Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób żywienia oraz zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią.

DZIAŁANIE FOLIANÓW:

- pomagają w prawidłowej produkcji krwi
- pomagają w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny
- pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych
- przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
- pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
- biorą udział w procesie podziału komórek
- pomagają w prawidłowej syntezie aminokwasów
- przyczyniają się do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży

METHYLO FOLIAN 600 µg marki ALINESS  to naturalne źródło folianu w opatentowanej postaci Quaterfolic®

Jeśli słowo „folian” brzmi dla Państwa w języku angielskim jak „liście”, to nie przypadek. Słowa mają wspólne korzenie (łacińskie słowo folium, oznaczające „liść”), co pomaga przypomnieć nam, że żywność w postaci zielonych roślin może być jednym z najbogatszych źródeł folianu.

Spożycie folianu w diecie często bywa niewystarczające. Przyczyną jest fakt, że naturalne foliany są podatne na utlenianie, gwałtownie tracą aktywność w żywności i są w dużym stopniu, do 90%, niszczone poprzez gotowanie. Ponadto charakteryzują się niską i niepełną dostępnością biologiczną.

Syntetyczny kwas foliowy
Kwas foliowy (jak folian w żywności) jest nieaktywny i musi zostać zmetabolizowany do 5-metylotetrahydrofolianu (5-MTHF), aby stać się metabolicznie skutecznym. Większość przyjmowanego folianu pochodzi ze sztucznej wersji kwasu foliowego w suplementach oraz dodawanego do żywności. Kwas foliowy (tak jak folian w żywności) jest nieaktywny i musi zostać zmetabolizowany w organiżmie do 5-metylotetrahydrofolianu (5-MTHF), aby stać się metabolicznie skutecznym. Dzisiaj wiemy, że kwas foliowy podlega złożonemu metabolizmowi oraz że ludzie przyjmujący kwas foliowy mogą nadal mieć poważny niedobór folianu z powodu dużych różnic w tym, jak skutecznie kwas foliowy jest przekształcany w bioaktywną formę u różnych ludzi.

Foliany w żywności są hydrolizowane do formy monoglutaminianu w jelicie przed wchłonięciem przez aktywny transport przez błonę śluzową jelit. Dlatego przed wejściem do krwioobiegu forma monoglutaminianu jest redukowana do tetrahydrofolianu (THF) i przekształcana w formy metylowe.

Z drugiej strony kwas foliowy jest najpierw redukowany do dihydrofolianu przez enzym reduktazy dehydrofolianu (DHFR), a następnie do tetrahydrofolianu. U ludzi jelito wydaje się mieć bardzo duże zdolności do przekształcania zredukowanych folianów z żywności w 5-MTHF, ale ograniczoną możliwość redukowania kwasu foliowego. W rzeczywistości dociera on do wątroby w formie niezmetabolizowanej.

Quatrefolic®, najbardziej przyswajalna biologicznie forma folianu, może być najlepszym wyborem, jeśli chodzi o suplementację aktywnego folianu w celu wspomagania i regulowania cyklu metylacji.

Quaterfolic® - AKTYWNA I NATURALNA FORMA FOLIANU

Quatrefolic® przechodzi przez barierę żołądkową i jest wchłaniany głównie w jelicie cienkim przez mechanizm nośników. Nośnik nie jest nasycony i to powoduje, że Quatrefolic® ma lepsze wchłanianieBiotransformacja kwasu foliowego do 5-MTHF w wątrobie jest regulowana przez dwa enzymy polimorficzne, DHFR oraz MTHFR. Aktywność enzymu DHFR wydaje się być niska i wysoce zmienna. Chroniczna ekspozycja wątroby na kwas foliowy może wywołać nasycenie, co być może wyjaśniałoby relacje o ogólnoustrojowym krążeniu niemetabolizowanego kwasu foliowego. Ponadto w przypadku niektórych ludzi występują zmiany genetyczne, które obniżają aktywność DHFR.  Nowe badanie opublikowane w 2014 roku wyraźnie wskazało, że 86% kwasu foliowego w żyle wrotnej wątrobowej jest niezmetabolizowane, przy czym prawie całość naturalnego folianu została przekształcona prawidłowo.

Quaterfolic® - BIODOSTĘPNOŚĆ
Dostępność biologiczna po podaniu doustnym składnika aktywnego jest wysoce zależna od jego rozpuszczalności. Wchłanianie związku następuje po dyspersji i rozpuszczeniu w płynie w jelitach.

Co oznacza rozpuszczalność?

Wysoka rozpuszczalność w wodzie oznacza, że Quatrefolic® może być lepiej wchłaniany przez komórki błony śluzowej, które ułatwiają dostęp do krwi i krążenia. Wyjątkowo wysoka rozpuszczalność Quatrefolic® w wodzie bierze się z dwóch specyficznych cech składnika: środka tworzącego glukozaminę oraz amorficznej struktury chemicznej produktu. Stan amorficzny zapewnia nierozłącznie powiązaną rozpuszczalność, gwarantującą jednorodny i odtwarzalny proces rozpuszczania, podczas gdy alternatywa krystaliczna nie może tego zapewnić.

Quaterfolic® - STABILNOŚĆ

Quatrefolic® wykazuje nadzwyczajną, długotrwałą stabilność chemiczną gwarantującą całkowicie niezmienioną czystość nawet po kilku miesiącach, i redukcję z analizy w ciągu 18 miesięcy niższą niż 1%, co umożliwia łatwe stosowanie i przechowywanie. Wartość pH Quatrefolic® po rozpuszczeniu jest neutralna. Ta wartość również zapewnia wyższą stabilność cząsteczce, chroniąc ją przed degradacją hydrolityczną.

Stabilność Quatrefolic® w formie proszku była badana zgodnie z wytycznymi ICH (Międzynarodowa Rada Harmonizacji Wymagań Technicznych dla Rejestracji Produktów Leczniczych Stosowanych u Ludzi) zarówno w temperaturze pokojowej, jak i w innych warunkach przechowywania próbek w hermetycznych pojemnikach, chroniących przed światłem, oraz z pomiarem czystości i wyniku w różnych punktach.

Firma Medicaline celowo zdecydowała o przeprowadzeniu badań stabilności Quatrefolic® zgodnie z najsurowszymi wytycznymi, wymaganymi specjalnie dla składników farmaceutycznych, gwarantującymi niezależne i wiarygodne kryteria w celu złożenia oświadczenia o długotrwałej stabilności chemicznej wobec swoich klientów.

Składnik liofilizowany może być stosowany bez szczególnych i restrykcyjnych warunków, łatwo łączony z innymi składnikami i rozczynnikami, i może być przechowywany w temperaturze pokojowej zamiast w 2–8°C, jak wcześniejsza pochodna folianu.

ZALECANE SPOŻYCIE: Przeznaczenie oraz poziomy stosowania Quatrefolic® są takie same jak kwasu foliowego, wyrażone w oparciu o „Zalecane normy spożycia folianu dla dzieci i dorosłych”. Z uwagi na to, że Quatrefolic® zawiera zredukowaną metabolicznie formę folianu, wykorzystywaną i magazynowaną w ciele ludzkim, jest całkowicie dostępny biologicznie.

Quaterfolic® - Wpływ na zdrowie i działanie

W 2014 roku Komisja Europejska zatwierdziła stosowanie Quatrefolic® w Unii Europejskiej jako Nowy Składnik Żywności. W 2015 roku został oficjalnie zmieniony Załącznik II do Dyrektywy 2002/46/WE — włączono Quatrefolic®, który może być stosowany do produkcji suplementów diety sprzedawanych we Wspólnocie Europejskiej.

Suplementacja folianów rekomendowana jest podczas ciąży i w czasie laktacji, dla niemowląt i małych dzieci, a także osób starszych.

CIĄŻA/LAKTACJA

Zwiększone zapotrzebowanie na folian występuje w czasie bardzo aktywnego wzrostu komórek organizmu, takiego jak w okresie ciąży i laktacji.

Quatrefolic® jako źródło (6S)-5-metylotetrahydrofolianu (5- MTHF) może być szczególnie użyteczny w zakresie dostarczania żywieniowo aktywnej formy folianu w okresie przed poczęciem, w czasie ciąży i laktacji.

Stężenia folianu w mleku matki są utrzymywane kosztem jego rezerw w organizmie matki. Kobieta karmiąca potrzebuje 128 μg dziennie dodatkowego folianu w celu uzupełnienia jego strat. 5-MTHF okazał się skuteczny i być może skuteczniejszy niż kwas foliowy w zachowaniu stężenia folianu w erytrocytach w czasie laktacji.

Niemowlęta i dzieci

Folian jest krytycznym składnikiem pokarmowym wtedy, gdy wzrost komórek w organizmie jest bardzo aktywny i niedobór folianu może spowolnić wzrost ogólny. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Osoby dorosłe

Folian bierze udział w produkcji kluczowych neuroprzekaźników w mózgu, a jego brak może przyczyniać się do zaburzeń funkcji psychologicznych.

Folian jest kofaktorem w wielu istotnych reakcjach biologicznych, a jego niedobór może wystąpić na wszystkich etapach życia. Suplementacja Folianem może poprawiać jakość życia poprzez zmniejszenie uczucia zmęczenia i znużenia

Osoby starsze

Niedobór folianów występuje u ok. 30% starszej populacji. Suplementacja Folianem jest ważna u osób starszych, ponieważ z wiekiem poziom homocysteiny we krwi podnosi się, a jej metabolizm zależy od folianu. W ramach procesów starzenia zachodzą liczne zmiany fizyczne i fizjologiczne. Starzenie się jest związane ze zmianami funkcjonowania przewodu pokarmowego, które mogą ewentualnie mieć wpływ na wchłanianie różnych form folianu.  Suplementacja folianu o wysokiej biodostępności zwłaszcza w tej grupie wiekowej pozwala wspierać prawidłowe funkcje psychologiczne takie jak koncentracja, pamięć i uczenie się.


 
1 godz. temu