Nasze statystyki:
  • zarejestrowani użytkownicy:2251
  • produkty:3771
  • zabiegi:149
  • firmy:108
  • porady ekspertów:1065
  • komentarze:21616

Komentarze:

  • wlodarska.n
    wlodarska.n 2019-07-19 20:54:14 Muszę spróbować tą z borówkami, to musi być pyszne :)
    Odpowiedzi (0)
  • malinka 2019-06-26 12:05:18 Robie także z truskawek malin jagod i cytryna
    Odpowiedzi (0)
  • malinka 2019-06-26 12:03:43 Ja taka robię ze świeżą miętą pychotka
    Odpowiedzi (0)
  • Ewelina27
    Ewelina27 2019-06-25 19:16:37 Wow muszę zapisać przepis z truskawka. Może moje dziecko się skusi na taką leminiade. Cieszę się że dajecie kilka rozwiązań i propozycji to mnie zawsze u was zaskakuje.
    Odpowiedzi (0)
  • Kolastyna74
    Kolastyna74 2019-06-25 16:41:18 Lemoniada truskawkowo-limonkowa muszę zrobić
    Odpowiedzi (0)
  • rycerzyk6
    rycerzyk6 2019-06-25 14:08:15 fajny przepis muszę koniecznie ją zrobić:)
    Odpowiedzi (0)

Najlepsza na upał - własnoręcznie przygotowana lemoniada


Upały dają się we znaki. I chociaż większość z nas lubi słońce, nie zawsze przy tym pamiętamy o regularnym nawadnianiu organizmu. Najlepiej pić wodę małymi łyczkami przez cały dzień,  tak żeby nie dopuścić do uczucia pragnienia, bo wtedy sięgamy po to co mamy pd ręką albo co „krzyczy” do nas ze sklepowych chłodziarek - kolorowe, słodkie napoje.

I tu paradoksalnie, gasząc uczucie pragnienia, bardziej sobie szkodzimy niż pomagamy. Bowiem słodkie, często sztucznie barwione napoje nie nawadniają a odwadniają organizm! Dlatego uczucie pragnienia za chwilę powróci.

Jeśli już jesteś fanem napojów a nie zwykłej wody, polecamy przygotowanie go samemu w domu ze znanych i zdrowych składników. Domowe lemoniady to lepsza alternatywa dla wody niż kolorowe sklepowe propozycje.

Poniżej nasze propozycje na 1 porcję lemoniady, zwiększając ilość składników, przygotujesz jednorazowo więcej porcji. Lemoniadę można przetrzymywać w lodówce kilka godzin. Tak podane zachwycą smakiem ale i wyglądem :)

Lemoniada bazyliowo-cytrynowa

  • 0,5 l wody Jantar
  • 2 cytryny
  • garść listków bazylii 
  • opcjonalnie: 1 płaska łyżeczka brązowego cukru

Cytryny sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w małe kawałki i wraz z bazylią i 3 łyżkami wody zblendować. Masę przelać do wysokiej szklanki i zalać resztą wody. Można wrzucić kilka kostek lodu.

Lemoniada truskawkowo-limonkowa

  • 0,5 l wody Jantar
  • 3-4 truskawki
  • 1 limonka
  • opcjonalnie: 1 płaska łyżeczka brązowego cukru

Truskawki umyć, pozbawić szypułek. Limonkę sparzyć wodą. Połowę pokroić na plasterki z drugiej połowy wycisnąć sok. 1 truskawkę rozgnieść z cukrem i sokiem z limonki. Pozostałe truskawki oraz plasterki limonki nadziać na słomkę lub drewniany patyczek. W wysokiej szklance lub butelce umieścić słomkę z owocami, dodać masę truskawkowo limonkową i zalać całość wodą.

Lemoniada miętowo-borówkowa

  • 0,5 l wody Jantar
  • garść borówek amerykańskich
  • garść świeżych listków mięty
  • opcjonalnie: 1 płaska łyżeczka brązowego cukru

Borówki umyć. Kilka borówek rozetrzeć z cukrem i kilkoma listkami mięty. Pozostałe borówki nadziać na słomkę lub drewniany patyczek. W wysokiej szklance lub butelce umieścić słomkę z owocami, dodać masę borówkowo-miętową oraz pozostałe listki mięty i zalać całość wodą.


 
6 godz. temu