Nasze statystyki:
  • zarejestrowani użytkownicy:2141
  • produkty:3643
  • zabiegi:149
  • firmy:108
  • porady ekspertów:976
  • komentarze:19611

Komentarze:

  • banna1989
    banna1989 2019-05-06 14:40:48 browar czarny kot...pierwsze słyszę ale na pewno spróbuje
    Odpowiedzi (0)
  • rycerzyk6
    rycerzyk6 2019-05-02 14:58:20 to co jemy i pijemy odbija sie na naszym zdrowiu ,skórze,dbajmy o siebie:)
    Odpowiedzi (0)
  • Kolastyna74
    Kolastyna74 2019-04-29 18:23:19 Ciekawy artykuł
    Odpowiedzi (0)
  • Ewelina27
    Ewelina27 2019-04-29 13:06:22 Bardzo ciekawy artykuł, porusza bardzo ważny temat czyli tego co jemy co kupujemy II co pijemy. Niestety nieraz pokusa wygrywa i kupuje się coś niezdrowego.
    Odpowiedzi (0)

Jesteś tym co jesz … i pijesz


"Jesteś tym co jesz” tym hasłem Gillian McKeith skłonił ponad 2 miliony ludzi do sięgnięcia po jego książkę na temat odżywiania. W spektakularny sposób zmienił nawyki żywieniowe wielu ludzi oraz podnióich świadomość zakupową. A tu, my także mamy jeszcze wiele do zrobienia..

Co kupuje do jedzenia przeciętny Polak?

Polacy zakupy najczęściej robią w supermarketach i dyskontach - z uwagi na niskie ceny lub w sklepach osiedlowych - z  uwagi na bliskość domu. Kupujemy przede wszystkim pieczywo, wędliny i mięsa oraz nabiał. Wciąż za mało jemy owoców, warzyw, ryb oraz produktów bogatych w wartościowe minerały. I chociaż sklepy ze zdrową żywnością coraz częściej można spotkać w dużych i mniejszych miastach - raczej rzadko trafimy w nich na kolejkę…

Jak podaje serwis Wyborcza.biz - w ciągu miesiąca kupujemy prawie 5 kg chleba, 3,5 litra mleka, blisko kilogram sera, 13 jajek, prawie 2 kg cukru.

Co pije przeciętny Polak?

Najczęściej sięgamy po herbatę, niestety czarną a nie zieloną oraz po kawę, której spożycie cały czas rośnie. Rośnie także konsumpcja wody, co cieszy ale niestety równie chętnie sięgamy po napoje słodzone i energetyczne.  Według serwisu money.pl, statystyczny Polak wypija średnio 0,5 litra butelkowanych płynów w ciągu dnia, a osobno liczonej wody, napojów gazowanych czy soków pijemy mniej niż… piwa.

Przeczytaj zanim kupisz!

Wciąż na niskim poziomie jest w Polsce świadomość tego co wchodzi w skład kupowanej przez nas żywności czy napojów. Polacy nie lubią czytać etykiet, a tym co  już czytają, producenci często utrudniają zadanie podając na tyle zagmatwane nazwy szkodliwych substancji, żeby jak najmniej osób zorientowało się o ich szkodliwości. Istotny bywa także procentowy udział poszczególnych składników, nie zawsze precyzyjnie określony przez producenta. Ważną informacją jest również data przydatności do spożycia oraz kraj lub region pochodzenia.

Sok czy syrop

Piwo z sokiem, czy syropem ? Skrót myślowy, do którego przyzwyczaja nas większość producentów napoi alkoholowych to „piwo z sokiem”, jednocześnie dodając do swoich wyrobów.. syrop. I oczywiście nie ma w tym nic złego, jeśli w dodawanym syropie zawartość soku jest duża, gorzej gdy w jego miejsce producenci dodają pomocnicze substancje pochodzenia syntetycznego, które mają na celu poprawienia walorów smakowych oraz barwy a także dodatkowo w nienaturalny sposób konserwują produkt. 

Czarny Kot nie ściemnia!

Browar Czarny Kot rozkochał konsumentów piw smakowych w swojej linii Bernardy. To cała gama piw smakowych (ponad 30 rodzajów) z dodatkiem soków bądź syropów owocowych. Hitem i ulubionym smakiem jest Jeż Jerzy - piwo z dodatkiem syropu jeżynowego, Miód Malina z dodatkiem syropu malinowego wraz z naturalnym miodem oraz Czarna Porzeczka z dodatkiem syropu porzeczkowego. „Zarówno soki jak i syropy owocowe dodawane do naszych piw są w przygotowane tylko z naturalnych składników, nie znajdziecie w nich ani konserwantów ani sztucznych aromatów czy barwników” zapewnia współwłaściciel browaru, Jarosław Kołsut. Po piwa z sokiem czy syropem smakowym częściej sięgają kobiety, o czym browar przekonał się odbierając niedawno statuetkę dla „Lidera w kategorii piw regionalnych dla kobiet biznesu”, jednak wśród miłośników rośnie także rzesza mężczyzn, co browar cieszy podwójnie. „Dla nas ważny jest każdy konsument, ale szczególnie nam miło gdy dostajemy pozytywne opinie i recenzje od znawców i miłośników złotego trunku, którzy dotychczas sięgali po naszą linię Czarnych Kotów. To, że przekonali się także do Bernardów sprawia, że mamy ogromną satysfakcję ze swojej pracy” dodaje Tomasz Kołsut drugi ze współwłaścicieli radomskiego browaru.


 
1 godz. temu