Nasze statystyki:
  • zarejestrowani użytkownicy:2539
  • produkty:4038
  • zabiegi:154
  • firmy:108
  • porady ekspertów:1159
  • komentarze:28616

Komentarze:

  • iwonka.bloguje 2020-06-05 13:24:02 U mnie nie ma dnia bez co najmniej dwóch różnych kasz. Nie mam swojej ulubionej. Kocham każdą, zarówno na słodko jak i wytrawnie :)
    Odpowiedzi (0)
  • Alicja Foltys
    Alicja Foltys 2020-05-31 12:04:52 Mniam pychotki
    Odpowiedzi (0)
  • Ewelina27
    Ewelina27 2020-05-28 21:59:01 Wcześniej u nas kaszę były hoho z tyłu jakoś ich nie jedliśmy, ale teraz się to lekko zmieniło coraz częściej ja jemy i nawet smakuje nam.
    Odpowiedzi (0)
  • vanillacocco
    vanillacocco 2020-05-26 19:20:03 Uwielbiam kasze
    Odpowiedzi (0)
  • malinka 2020-05-26 08:59:31 Uwielbiam wszystkie kasze i co najmniej raz w tygodniu musi być
    Odpowiedzi (0)
  • paula7idobrzejest
    paula7idobrzejest 2020-05-25 09:00:00 ja akurat średnio przepadam za kaszą i rzadko ją gotuję, ale przepisu ciekawe
    Odpowiedzi (0)
  • martus2833
    martus2833 2020-05-25 08:07:37 Bardzo lubię kaszę - moja ulubiona to jęczmienna ale sięgam też po gryczaną niepaloną, owsianą i jaglaną. W moim jadłospisie gości co najmniej dwa razy w tygodniu.
    Odpowiedzi (0)
  • Ewabart
    Ewabart 2020-05-23 07:29:21 Dokładnie fajnie żeby kasza zagościła na stałe w jadłospisie, super przepisy z użyciem kaszy.. Dieta kaszowa polega  na tym by obniżyć wartość kaloryczną posiłków, (deficyt kaloryczny) efekt? masa ciała spada. Lecz nie uczy to zasad prawidłowego odżywiania, zatem nie przygotowuje na to, co stanie się po  zakończeniu diety. Dieta  oparta wyłącznie na kaszy powinna trwać tylko kilka dni, stosowanie jej   przez 2 tygodnie, prowadzi do niedoborów pokarmowych a to nie jest bezpieczne dla organizmu. Powrót po takiej diecie do starych przyzwyczajeń żywieniowych, gwarantuje efekt jo-jo. Najlepszym sposobem jest włączenie na stałe kaszy do dobrze zbilansowanego jadłospisu, jej spożywanie wpłynie korzystnie na układ pokarmowy, poprawi kondycję całego organizmu.
    Odpowiedzi (0)
  • Kolastyna74
    Kolastyna74 2020-05-19 18:36:53 Uwielbiam kaszę gryczaną jest najbardziej zdrowa
    Odpowiedzi (0)
  • Ewelina27
    Ewelina27 2020-05-19 18:35:26 U nas nie za bardzo jemy kaszę jak już to sporadycznie do gulaszy czy do gołąbków. U nas królują makarony w każdej postaci
    Odpowiedzi (0)

DIETA NA BAZIE KASZ


DIETA NA BAZIE KASZ TO PROSTY DO PRZYGOTOWANIA, SMACZNY I BOGATY W SKŁADNIKI ODŻYWCZE SPOSÓB NA MONOTONIĘ NASZEJ KUCHNI

Wiosna już w pełni, wiele osób pragnie zadbać o zdrowie i zgrabną sylwetkę, co często jednak wymagać może zmiany stylu życia – zwiększenia aktywności fizycznej oraz zmiany nawyków żywieniowych. Z jednej strony, w czasie domowej kwarantanny, trudniej będzie nam powstrzymać się przed podjadaniem, gdyż cały dzień przebywamy w domu i odruchowo możemy sięgać po słodkie przekąski. Z drugiej jednak strony posiłki gotujemy sami, a to jest już pierwszy krok w dobrym kierunku. Wystarczy teraz zadbać tylko o dobre składniki i ciekawe przepisy, okrasić to wszystko porcją ćwiczeń i sukces jest w zasięgu ręki.

Wiosna a dieta

Po długiej, choć ciepłej zimie, nasze organizmy domagają się zarówno większej aktywności fizycznej, jak też innej, lżejszej diety oraz mniejszych porcji pożywienia. Zimą zazwyczaj jemy częściej ciężkostrawne, tłuste i obfitujące w duże ilości mięsa potrawy. Taki rodzaj pożywienia niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie, wygląd i samopoczucie. Zatem jeżeli decydujemy się na wiosenne zmiany, dobrym pomysłem jest oprzeć dietę na warzywach i kaszach.

Wartości odżywcze kasz

Kasze są bogatym źródłem węglowodanów złożonych, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ze względu na dużą zawartość skrobi. kasze są sycące ale nie tuczą, dlatego są zalecane osobom będącym na diecie. Kasze zawierają cenny błonnik, który reguluje pracę jelit. Są źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz witaminy E.  Dostarczają potasu, żelaza, magnezu, cynku, miedzi i manganu. Mają też w sobie sporo białka. Ważnym składnikiem kasz jest beta-glukan, który wzmacnia układ odpornościowy.

Najzdrowsze rodzaje kasz

Kaszę gryczaną i jaglaną od wieków uznaje się za jedne z najzdrowszych kasz. Ta pierwsza jest doskonałym źródłem białka i wielu cennych aminokwasów, takich jak lizyna i tryptofan. Zawiera też największe ilości magnezu i witaminy B6, której niedobór objawia się nerwowością, zmęczeniem, może przyczynić się również rozwoju depresji. Najwięcej soli mineralnych i witamin posiada zaś kasza jaglana. Zawiera ona także lecytynę, która pozytywnie wpływa na pamięć. Jest również doskonałym składnikiem diety alergików. Natomiast najbardziej znaną jest kasza jęczmienna, najbogatsza pod względem zawartości błonnika. Wspomaga działanie układu pokarmowego i przeciwdziała zaparciom.

Dzienny jadłospis na bazie kasz od SONKO

Warto, aby kasza na stałe zagościła w domowym jadłospisie. Kasze mają bardzo uniwersalne zastosowanie- można je spożywać na gorąco, na zimno, w wersji wytrawnej i na słodko. Stanowią wartościową bazę do praktycznie wszystkich posiłków i zależnie od naszego zdrowia oraz upodobań kulinarnych, każdy znajdzie coś dla siebie. Poniżej przedstawiamy przykładowy dzienny jadłospis na bazie kasz:

Śniadanie: jaglanka z owocami

  • 100 g kaszy jaglanej marki Risana SONKO
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • Śliwki/brzoskwinie/maliny (do wyboru)
  • Masło/olej kokosowy
  • sok z cytryny
  • mięta do dekoracji

Kaszę jaglaną gotujemy w mleku kokosowym, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowaną zostawiamy pod przykryciem do momentu wchłonięcia całej zawartości mleka, na koniec dodajemy miód i mieszamy.

Na patelni na łyżce masła lub w wersji wegetariańskiej, na oleju kokosowym, podsmażamy pokrojone owoce, pod koniec smażenia dodajemy łyżkę miodu i łyżkę soku z cytryny, mieszamy. Do dwóch miseczek przekładamy jaglankę, dodajemy podsmażone owoce wraz z sokiem i dekorujemy miętą.

Obiad: wiosenna sałatka z kaszą jęczmienną

  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej marki Risana SONKO
  • 3 jaja
  • pół zielonego ogórka
  • pęczek rzodkiewek
  • pomidor malinowy
  • szczypior
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do wystygnięcia. Jaja gotujemy na twardo. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Następnie warzywa i jajka kroimy w kostkę. Wszystkie produkty mieszamy, polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec posypujemy szczypiorkiem.

Deser: ciasto gryczane z owocami

  • 2 szklanki kaszy gryczanej – niepalonej SONKO
  •  2 małe dojrzałe banany
  • szklanka suszonych daktyli
  • szczypta cynamonu
  • szklanka porzeczek lub malin
  • płatki migdałowe do dekoracji

Kaszę przepłukać, zalać wodą i zostawić na 10 godzin. Potem odlać wodę, ponownie przepłukać i odsączyć. Daktyle namoczyć na pół godziny. Po tym czasie przecedzić i zmiksować z kaszą, bananami, cynamonem i kilkoma porzeczkami lub malinami. Masę wyłożyć do tortownicy lub formy na tartę. Na wierzchu wysypać pozostałe owoce i posypać płatkami migdałów. Piekarnik nagrzać do 175 stopni i piec ciasto przez 40 minut.


 
8 godz. temu